Wedstrijden rijden voor DM

Als je regelmatig deel wil nemen aan wedstrijden voor licentiehouders in Nederland of het buitenland, is het aan te raden om een licentie aan te vragen, je bent dat namelijk een stuk goedkoper uit. Je kunt dit het beste bij de KNWU doen, met deze licentie kun je aan alle wedstrijden in binnen en buitenland deelnemen voor jouw categorie. Momenteel zijn er 13 leden of donateurs die een licentie hebben via DM. De leden die in hun wedstrijden ook het shirt van DM dragen, rijden vooral in amateurwedstrijden. Als je een elite- of belofte licentie wil aanvragen, kan dit ook bij Dutch Mountains, echter kun je dan niet deelnemen aan klassiekers waar je als ploeg aan moet deelnemen, omdat we daar niet genoeg renners voor hebben. Je kunt wel gewoon lid zijn bij DM en je licentie elders aanvragen als je elite/belofte wilt gaan rijden.

Wat kost het en hoe vraag ik een licentie aan?

Beginnen met wedstrijden rijden is helaas niet goedkoop. Daarom proberen we als vereniging de wedstrijdrenners tegemoet te komen, door bijvoorbeeld samen te rijden (waardoor de reiskosten minder worden). Hier alles op een rijtje wat je moet doen om een licentie aan te vragen (als nieuwe licentiehouder):

  1. Bij de wedstrijdcommissaris aangeven dat je een licentie wil aanvragen. Je krijgt dan een inlogcode voor de site van de KNWU toegestuurd en je kunt beginnen met je licentie aanvraag.
  2. Ten eerste moet je een sportkeuring doen: Je wilt namelijk niet beginnen met wedstrijden rijden als je niet 100% gezond bent. Tijdens zo’n test werd je gewicht, lengte en vetpercentage gemeten. Daarnaast moet je een fietstest doen en wordt er gekeken naar de functie van je hart en longen. Als alles goed is geeft de sportarts de KNWU toestemming om jouw licentieaanvraag goed te keuren. Je kunt zo’n keuring doen bij de meeste ziekenhuizen, maar ook bij sportartsen die door de KNWU goed gekeurd zijn. Let op: sommige verzekeraars vergoeden een sportkeuring volledig, deels of helemaal niet. Let hierbij op als je je zorgverzekering afsluit, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
  3. Een chip aanvragen. Deze kun je aanvragen als je je licentie aanvraagt bij de KNWU. Wat deze kosten kun je hier zien. De aanvraag kun je doen via mijnKNWU.
  4. Een licentie kiezen. Als je 19 of ouder wordt in het jaar dat je wedstrijden wil gaan rijden, kun je kiezen uit een amateur (m/v, €64,-), belofte (m/v, alleen als je niet ouder dan 22 wordt in het jaar dat je wedstrijden wil gaan rijden, €128,-) of elite (m/v, als je ouder dan 22 wordt in het jaar dat je wedstrijden wil rijden, €128,-). Met deze licentie kun je deelnemen aan wedstrijden van de desbetreffende categorie en krijg je ook het magazine wielersport met de post. Met een amateurlicentie ben je ook welkom bij wedstrijden van de ECW en de NWB voor amateurs. Let wel: deze licentieprijzen gelden voor 2015, deze kunnen volgend jaar veranderen.
  5. Inschrijven voor wedstrijden: dit kan ook via mijnKNWU. Meestal is er geen inschrijfgeld (tenzij je te laat of pas op de koers zelf inschrijft), maar je betaalt wel kosten voor het zogenoemde ‘rekeningrijden’. Dit is €6,70 per wedstrijd en daar krijg je vanzelf een factuur van in de mail. Voor wedstrijden van de NWB, vaak de amateurklassiekers, geldt dat het startgeld hoger ligt en van tevoren overgemaakt moet worden. Als DM als ploeg kan starten, dan wordt dit vaak geregeld. Voor wedstrijden in België gaat dit op de dag zelf en kost meestal rond de €5,-. Vaak moet je wel wat meer betalen, maar dit is borg voor het kaderplaatje dat je gebruikt. Dat krijg je achteraf dus weer terug als je je nummer en kaderplaatje inlevert

Voor al bestaande licentiehouders gelden de eerste, tweede (keuring blijft geldig, maar het is wel aan te raden om je jaarlijks te laten keuren) en derde (afhankelijk van voor hoeveel jaren je de chip gebruikt) stap niet.

Mocht je erover denken om een licentie aan te vragen en wil je nog wat meer informatie hierover of heb je nog vragen, schroom dan niet om contact op te nemen met de wedstrijdcommissie ([email protected]).

De wedstrijddag

Voor veel wedstrijden zal de wedstrijdcommissie proberen om gezamenlijk te rijden, om kosten te besparen. Daarnaast is dit natuurlijk een stuk gezelliger. Binnenkort zal hier een wedstrijdkalender geplaatst worden.