Carrera AR-01 Disc Limited Edition ‘RBR’ powered by Wielersport Math Salden

In de omgeving van Monaco rijdt er een 20-jarige Limburger maar al te graag op zijn racefiets om zijn conditie op peil te houden. De Limburger heeft als introductie genoeg aan zijn voornaam, Max! In zijn Toro Rosso tijd kreeg hij van Wielersport Math Salden een Carrera Phibra, zodat hij zijn conditie in alle comfort kon onderhouden. Na zijn overstap naar Red Bull Racing vond Wielersport Math Salden dat het ook tijd was om een custom ‘Red Bull Racing’ Carrera AR-01 te maken. Deze unieke fiets heeft een week in mijn luxueuze appartement in Maastricht mogen verblijven.  Uiteraard heb ik deze fiets enkele keren uitgelaten.

Hoofdsponsor van MSMWV Dutch Mountains, Wielersport Math Salden, heeft deze Carrera aan ons uitgeleend om te testen. Als lid van de Sponsorcommissie van MSMWV Dutch Mountains was ik de gelukkige die dat mocht doen. De racefietsenspeciaalzaak uit Limbricht had speciaal voor Verstappens overgang naar Red Bull Racing een Carrera met de unieke kleuren van het F1-team opgebouwd, compleet met startnummer 33 van Max op de zadelbuis. Daarmee is deze custom Carrera AR-01 een opvallende verschijning. Toch komen de kleuren zeker niet schreeuwerig over. Net als de afwerking van de racebolide van Red Bull Racing, zijn de kleuren van de fiets mat. Dit is wat mij betreft erg geslaagd.

Verder valt natuurlijk direct op dat deze fiets afgeremd wordt met schijfremmen. De Carrera is afgemonteerd met de nieuwste Shimano Dura-Ace groepset, welke mechanisch schakelen en hydraulisch remmen combineert. De remschijven zitten aan een werkelijk prachtige set wielen, de DT Swiss PRC1400 Spline 65 disc’s. Hoge aero wielen zijn altijd goed en deze helemaal. Een gevolg van de combinatie van deze wielen met schijfremmen, maakt de Carrera niet de lichtste fiets ter wereld. Echter, voor een aerobike is het gewicht absoluut niet hoog.

Genoeg redenen om mij te verheugen op het eerste ritje en de fiets maakte dat helemaal waar. Een uurtje trappen in het avondzonnetje was zo voorbij. Het verschil met een aerodynamische fiets als deze is duidelijk te merken. Deze fiets wil rechtdoor en heeft er heel weinig moeite mee om dat te doen. Het kost nauwelijks energie. Een gevolg van alle aerodynamische technologie die dit frame tot zijn beschikking heeft. Het meest opvallend is natuurlijk de cockpit, waarbij de stuurpen direct doorloopt in de bovenbuis. Dit is in het begin een beetje wennen, maar het is eigenlijk niet anders dan erg strak. Verder is er nauwelijks ruimte tussen de wielen en het frame, ruimte waarin lucht kan gaan wervelen, allemaal om net die paar extra watt te kunnen besparen.

Mijn vaste trainingsrondjes heb ik deze week dan ook wat sneller af weten te leggen dan normaal. Want naast al het voordeel van de stroomlijning van deze Carrera, is het natuurlijk ook gewoon een high-end carbon frame. Dat betekent dus ook stijfheid en dat merk je. De fiets is gemaakt om recht door te gaan, maar met evenveel vertrouwen kun je deze Carrera een bocht in gooien. Ook gezien de extra controle die de schijfremmen met zich mee brengen, want dat is duidelijk een stap de toekomst in. Het is heerlijk om te rijden op een fiets die doet wat jij wil.

Nu doe ik mijn trainingen vooral in België. Vanuit Maastricht rijd ik makkelijk de grens over, dus heb ik ook het comfort van deze fiets goed kunnen testen. Ik kan eigenlijk niet anders dan concluderen dat dit gewoon een erg fijne fiets is. Zelfs een kasseienstrook is geen probleem.

Nadelen heeft deze fiets echter ook. Het prijskaartje kun je er na aankoop af knippen, maar zal toch even blijven hangen. Vijf cijfers voor een fiets is toch net iets boven het gemiddelde studentenbudget. De Carrera AR-01 RBR is helaas weer ingeleverd bij Wielersport Math Salden en ik heb weer een beetje extra motivatie om aan een mooie carrière te werken.

Het was me een eer om op ‘Max’ zijn fiets te mogen rijden. Het ‘Max-effect’ maakt de fiets toch nog net even specialer. En dan ga ik nu een tripje naar de kartbaan plannen om vast te oefenen, want ik mag vast ook wel een keer zijn auto testen…

 

Een gedachte over “Carrera AR-01 Disc Limited Edition ‘RBR’ powered by Wielersport Math Salden

  1. Pingback: viagra online

Geef een reactie